Koçluk Hakkında Merak Edilenler

Koçluk hakkında sıklıkla sorulan sorulardan bir kısmını aşağıda sizler için cevapladık.

1. Koçluk nedir ve ne değildir?

Koçluk kişinin kendi isteği ile başlattığı kişisel ve mesleki büyüme ve gelişmeyi destekleyen, planlı, düşünce doğrucu ve yaratıcı bir süreçte ortaklık yapmaktır.

  • 70 kg olan bir kişinin 55 kg olmak istemesi
  • Deneme sınavlarında 65 net yapan bir kişinin 70 nete ulaşmak istemesi
  • Ehliyeti olduğu halde araba kullanamayan bir kişinin araba kullanmak istemesi
  • Topluluk önünde rahatça konuşamayan bir kişinin konuşma yapmak istemesi

Terapi, danışmanlık, mentorlük, eğitim değildir. Kişinin belirli hedeflere ulaşması için stratejiler belirlenmektedir. Hareket, sorumluluk ve takip vardır.

2. Koçluk eğitimi ile koçluk hizmeti almak arasındaki fark nedir?

Telefonla koçluk eğitimi almak istiyorum diyerek arayanların, konuşmanın ilerleyen dakikalarında aslında koçluk hizmeti almak istediğini anlıyoruz. Bu ikisi aynı şey değildir.

Hedeflerinize hızlı ve kolayca ulaşmak, kararsızlık yaşadığınız durumda netleşmek, dengeli bir yaşama sahip olmak istiyorsanız; profesyonel bir koçla planlı olarak görüşmeler yapmaya koçluk hizmeti denir.

Ancak siz de yaşam koçu olmak ve koçluğu meslek olarak seçmek istiyorsanız, koçluk eğitimi almaya ihtiyacınız var demektir.

3. Koç seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Yaşam koçluğu kişinin kendi içine doğru keyifli bir yolculuk yaparak, değerleri keşfetmesi ve değerleri ile uyumlu tatmin edici bir hayat yaşamasını sağlıyor. Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) üyesi bir koç, profesyonel olarak yetkin ve deneyim sahibidir ve etik kurallara uymaktadır.

Yaptığı işi tutku ile yapan bir yaşam koçunu enerjisinden hemen tanırsınız. İlk tanışma görüşmesinde deneyimlerini, özellik ve yeteneklerini, koçluğu tam zamanlı mı yoksa ek iş olarak mı yaptığı, tecrübeli olduğu alanın hangisi olduğu gibi merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz. Böylece uyumu yakaladığınız bir koçla çalışmak koçluk ilişkisini sinerjiye dönüştürür.

4. Hangi öğrenciler, öğrenci koçuna ihtiyaç duyar?

  • Hedef ve amaçlarını belirlemek isteyen
  • Hedefine ulaşabilmek için plana ihtiyacı olan
  • Zaman yönetimini bilmeyen
  • Sosyal ilişkilerini geliştirmek isteyen
  • Motivasyon sürekliliği sağlamak
  • Sınav kaygısını yenmek isteyen

öğrenciler, öğrenci koçluğuna ihtiyaç duyabilmektedir.

5. Eğitim koçu çocuğuma ne sağlar?

Eğitim koçu bir rehber öğretmen, bir danışman, bir eğitimen, bir problem çözücü değildir. Bir çocuğun ilk aynası annesi iken, ikinci aynası eğitim koçudur.

Eğitim koçu öğrencinin olmak istediği yer ile bulunduğu yer arasındaki mesafeyi fark ettirir. Oraya ulaşması için ihtiyacı olan, kendine inanma, motive etme, seçenekler oluşturma ve kendisi için en uygunu seçmesi öğrenci koçluğunun ürünüdür.

6. Koçluk süreci nasıl işler?

Danışan ve koçun birbirlerini tanımaları, koçun çalışma prensibi ile bu yolculukta birlikte çalışıp çalışmayacağına karar verilir.

Koç ve danışan belirlenmiş olan koşullar doğrultusunda bir araya gelir ve danışanın gündemi üzerine konuşunulur.

Ardışık görüşmelerin ardından, danışan kişinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin takibi gerçekleştirilir.

Sorularınız için bizimle iletişime geçin

Koçluk ve koçluk süreçlerine dair başka sorularınız da varsa detaylı bir şekilde cevaplamaktan mutluluk duyarız. Bize mail adresimizden veya iletişim sayfasındaki formdan ulaşabilirsiniz.
İLETİŞİM