Deneme Sınavları Bize Ne Söyler?
DENEME SINAVLARI BİZE NE SÖYLER?
Sınavlara hazırlık döneminde deneme sınavlarına katılmak istemeyen öğrencilerimiz olur. Tabi ki her birinin kendine göre haklı sebepleri olabilir.
Ancak deneme sınavları; konu çalışmak, test çözmek gibi sınav hazırlık sürecinin olmazsa olmazlarındandır.
Peki, olmazsa olmazlardan olan deneme sınavları bize ne sağlar?
Neyi ne kadar bildiğimizi,
Sınav hazırlık çalışmalarımızın etkili ve verimli olup olmadığını değerlendirebiliriz. Sınavda işaretlediğimiz yanlış soru sayısının doğrularımızı götürüyor bilincinde olarak bilmediğimiz hiç bir soruyu işaretlememeliyiz Sınav sonucunu değerlendirirken doğru yapılan sorulardan ziyade boş ve yanlış sorulara dikkat etmemiz gerektiğini fark edebiliriz.
Soruların hangi konulardan geldiğini, bilgi eksikliğimizin olup olmadığını ya da konuyu iyi bilsek bile işlem hatası mı yaptığımızı öğrenebiliriz.
Bilgi eksikliğiniz varsa konu tekrarı yapmamız gerektiğini, işlem hatası var ise o soru tipine benzer sorular çözerek pratik yapmamız gerektiğini tespit ederiz. Bunun için de bu duruma uygun haftalık ve günlük ders çalışma planları hazırlarız. Böylece konu eksiklerinizi kapatmış oluruz. Bir dahaki deneme sınavında benzer soruları çözdüğümüzde de netleriniz de artmış olur.
Sınav nasıl yönetilir?
İlk denemelerde dersleri farklı sıralarda çözelim ve kendimize dış gözlem yapalım. Kendinize uygun ders sıralamasını tespit edip her derse ayıracağımız zamanı da belirleyelim. Bundan sonraki denemelerde ve gerçek sınavda da aynı sırayla çözmeye özen gösterelim.
Sadece soruyu bilmek ve çözmek yetmez. İstenen sürede çözüp zamanı yetiştirmek önemlidir. Sınav süresi genellikle kısıtlı olduğundan pek çok öğrenci yapabileceğinden daha az net yapmaktadır. İşi şansa bırakmamak için hangi derse veya hangi tip sorulara ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini beraber tespit ederiz.
Sınav taktikleriniz neler?
Soru çözdükçe soru tipleri konusunda geliştiğimiz gibi pratik yaptıkça da kendi sınav taktiklerinizi keşfetmiş olursunuz. Mesela kendinize has semboller gelistirebilirsiniz. Çok kolay soruları hemen çözüp optik kağıdınıza işaretleyip diğer soruları ise soruların zorluk derecesine göre bu sembollerle işaretlebilirisiniz. Sorulara tekrar geri döndüğünüzde de bu semboller navigasyon görevi görür. Hangileri ile devam edeceğinizi gösterir. Sürekli kullandıkça aşina olacağınızdan gerçek sınavda da zamanı yönetme stresi yaşamamış olursunuz.
Bir işi ne kadar çok yaparsanız o konuda o kadar deneyim kazanmış olursunuz.
Usta bir şoför araç kullanırken hem konuşabilir hem de yiyip içebilir. Deneme sınavları da gerçek sınavın sürüş provalarıdır. Usta bir sınav adayı oluncaya kadar pek çok bilgi ve becerinin yanında duygularınızı yönetmeyi de öğrenirsiniz. Çevrenizde olup bitenler, arkadaşların hızlı bir şekilde soruları çözmeleri, deneme sırasında karşınıza çıkan çözemediğiniz sorular karşısında nasıl davranacağınızı bilirsiniz. Normal düzeyde kaygılanır, bu kaygı da sınava odaklanmanızı ve soruları daha dikkatli bir şekilde çözebilmenizi sağlar.
Sınav öncesi fizyolojik ve fiziki şartları hazırlamayı prova etmiş oluruz..
Deneme sınavında uykusuz olunmamalı, kahvaltı yapılmalıdır. Sınav için gerekli malzemeler yanımızda olmalı ve rahat kıyafetler giyilmelidir. Mümkünse deneme sınavı günü ve saati de gerçek sınavla aynı olacak şekilde ayarlanmalıdır. Nasıl bir ortamda gerçek sınava gireceğimizi bilemediğimizden farklı ortamlarda da deneme sınavları yaparsak süper olur.
Senfoni Koçluk
Senfoni Koçluk, “Her şey SEN’le başlar.” diyerek yola çıktı.